Call - 0151 255 0850
Learn More

From initial consultation our office fit out team carefully take you through every stage of a project with complete support and guidance throughout.

Chatham Mill

Interior Design and Build

PROJECT LOCATION
Chatham St, Manchester

DURATION ON SITE
6 Weeks

PROJECT TYPE
Interior Design and Build

SIZE
2,500 SQ FT

VALUE
£45,000

THE MISSION

The Student Bean is the world’s leading student loyalty network that assists hundreds of global brands run their own student discount programs thanks to their advanced software. Aztec were invited to create a contemporary workspace which captures the character and the aesthetics of a historic mill in central Manchester. The Student Beans new accommodation is a former cotton spinning mill which dates back to 1820. The building has been extensively adapted since its inception with various extensions between 1823 to the 1970. The outcome is a highly desirable period workspace in keeping with Manchester’s post industrial architecture. The challenge that Aztec faced was ensuring that any works that were undertaken within the building were done so in a sympathetic manner, ensuring that the existing fabric of the building was protected.

THE SOLUTION

Before Aztec could undertake any work, it was vital that they received the necessary consent to work within a Grade ii listed building. Aztec appointed the services of 10 Architecture to assist with the necessary heritage and planning stages of the project whilst overseeing what materials and methods of construction would be most appropriate.  All the power and data was neatly contained in galvanised conduit or suspended in trays from the ceiling. The positioning of the desking was carefully designed to ensure the absolute minimum number of wall mounted sockets whilst being fully aligned against the clients business objectives.

THE RESULT

The Student Bean groups new regional Manchester office Interior consists of timber floors carried on cast iron columns in original range. Cast iron columns and beams carry transverse brick arches which separate the suite in 2no sections The glazed partition systems needed architectural aluminium framing to cross brace the 3m high free standing modules to avoid drilling into the period mortar. All the new power and data cabling was contained in galvanised trunking either suspended from the steel rafters or was discreetly placed in areas that could easily be reinstated. The freestanding partition systems, which were cross braced to avoid additional fixings into the brickwork, were positioned carefully within the suite to take into account the small rectangular windows with cambered brick heads so that no shadows were cast across the open plan area of the office. The project was a delight and the client was extremely pleased with the outcome.